SS, jadąc od Warszawy to faktycznie ciut wąski ten lewy pas :evil:
Komputer vs. telewizor - proszę o pomoc
Zwiń
X
-
Komputer vs. telewizor - proszę o pomoc
Mam problem
Otóż posiadam komputer podłączony za pomocą HDMI do telewizora.
Sprawa wygląda następująco: wszystko zarówno z komputerem jak i TV jest w porządku (jeśli są oddzielnie). Jeśli podłączam TV pod komputer to po odpaleniu sprzętu mam obraz na TV w rozdzielczości 720x480. Jak ustawię obraz na właściwą rozdzielczość czyli 1280x720 to wszystko działa pięknie. Jeśli tylko zrobię restart komputera znów rozdzielczość wraca do 720x480. We "właściwościach" karty graficznej mam tylko jedną rozdzielczość do wyboru, te 720x480 i nic nie mogę zmienić w ustawieniach. I znów za pomocą Catalyst Control Center (karta ATI Radeon) mogę ustawić na 1280x720 aż do kolejnego restartu...
Sprawdzałem zarówno na sterownikach dołączonych do karty graficznej jak i najnowszych ze strony ATI...
Pomocy proszęFreshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
https://www.facebook.com/Freshtimers
-
-
Też coś takiego praktykuję, komp + TV jako "centrum multimedialne". TV 32" 1920x1080. Połączenie DVI-HDMI. Bez problemów trzyma ustawienia natywnej rozdzielczości.
U mnie w TV mam dedykowane wejście HDMI dla PC (tryp PC tylko z tego wejścia).
Może u Ciebie to właśnie kwestia wyboru odpowiedniego wejścia HDMI.Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andrzej.PTeż coś takiego praktykuję, komp + TV jako "centrum multimedialne". TV 32" 1920x1080. Połączenie DVI-HDMI. Bez problemów trzyma ustawienia natywnej rozdzielczości.
U mnie w TV mam dedykowane wejście HDMI dla PC (tryp PC tylko z tego wejścia).
Może u Ciebie to właśnie kwestia wyboru odpowiedniego wejścia HDMI.
Jeden to plazma 37" Panasonic, sprzęt 3-letni + komputer z kartą graficzną NVidia 450GT bodajże. I na tym sprzęcie wszystko jest w porządku.
Drugi telewizor to starszy, ok. 6letni JVC 32" LCD (jeszcze bez wbudowanego tunera DVB-T). Posiada on 2 złącza HDMI. Do jednego podłączony jest zewnętrzny tuner DVB-T a do drugiego właśnie komputer z kartą graficzną Radeon HD5450 i tu są te problemy.Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
Komentarz
-
-
No to mamy bardzo podobną sytuację, bo też w tym TV nie mam DVB-T i dołożony mam zew. tuner po HDMI.
W kompie mam Radka X1950PRO.
A ten twój TV to jaką ma rozdzielczość natywną? Może tu jest coś na rzeczy.
Druga opcja to zmiana wejść i ew. konf. z poziomu menu TV.Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andrzej.PNo to mamy bardzo podobną sytuację, bo też w tym TV nie mam DVB-T i dołożony mam zew. tuner po HDMI.
W kompie mam Radka X1950PRO.
A ten twój TV to jaką ma rozdzielczość natywną? Może tu jest coś na rzeczy.
Druga opcja to zmiana wejść i ew. konf. z poziomu menu TV.
Natomiast co do samego wyświetlania obrazu to komputer powinien wyświetlać dokładnie taką jak mu zadam chyba? (tak przynajmniej jest na DVI i D-Sub, że jak zmieniam monitor na taki, który nie może wyświetlić danej rozdzielczości to jest info "poza zakresem" ?)Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
Komentarz
-
-
Posprawdzaj, bo w sumie 480 to IMO bardzo mało jak na TV 32" (dopiero 720 to HD ready). Choć jak TV ma 6 lat, to różnie z tym może być.
A CCC nie wymusza przypadkiem konkretnej rozdzielczości wykrywając ten odbiornik i ustawia ją jako domyślną przy starcie systemu?
Dla testu można by też spróbować podpiąć pod inny odbiornik/komputer i zobaczyć, czy problem nadal występuje.Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
Komentarz
-
Komentarz